Який шоколад корисніший для зору: чорний чи молочний?

Який шоколад корисніший для зору: чорний чи молочний?

Відомо, що споживання темного шоколаду може поліпшити кровообіг, настрій та когнітивні здібності на нетривалий час, але мало відомостей про вплив темного шоколаду на зір. У Школі оптометрії Розенберга (США) провели дослідження, в якому порівняли короткочасні ефекти впливу споживання темного та молочного шоколаду на гостроту зору та контрастність при читанні великих та дрібних букв. Тридцять учасників без очних, системних або неврологічних захворювань були набрані серед студентів та співробітників школи. Всі учасники утрималися від споживання кофеїнових напоїв та молочних продуктів у день тестування, оскільки вони можуть впливати на ефективність харчових продуктів, багатих на флаванол (корисну речовину, яка поліпшує кровообіг головного мозку, – авт.). Зір кожного учасника було перевірено приблизно через 1,75 години після вживання темного шоколадного батончика з 72% вмістом какао або батончика з молочного шоколаду з хрустким рисом. Кожен учасник проходив тестування мінімум через 72 години після першого сеансу (середній інтервал між сеансами 5-8 днів, діапазон – 3-21 день). За словами авторів дослідження, результати показують, що зір можна поліпшити тільки на період дві години – після споживання темного шоколаду. Також він може сприяти активності сітківки, кровообігу, збільшуючи біодоступність кисню та поживних речовин для метаболічно активних ділянок. Серед 30 учасників (9 чоловіків і 21 жінка, середній вік 26 років), контрастна чутливість при читанні дрібного шрифту була значно вище після споживання темного, а не молочного шоколаду. Однак, тривалість збереження цих ефектів та їх вплив в реальному світі очікують тестування.

You may also like...